BÖLGESEL FAALİYETLER 7.HAFTA SORU-CEVAP ETKİNLİĞİ | İstanbul Üniversitesi Auzef Coğrafya

BÖLGESEL FAALİYETLER 7.HAFTA SORU-CEVAP ETKİNLİĞİ

Pazartesi, 09 Nis 2012 yorum ekle yorumlara git Okunma: 2.112

BÖLGESEL FAALİYETLER 7.HAFTA SORU-CEVAP ETKİNLİĞİ
1-IrishFreeState’ diğer adı nedir ?
cevap:… İrlanda Cumhuriyeti ..
2-Birleşik Krallık olarak anılan ülkeler ?
CEVAP:Birleşik Krallık olarak anılan ülke İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve bunlarla birlikte Channel Islands ve Man Adası’ndan oluşmakla birlikte, genelde daha kısa bir ad gibi gelen “İngiltere” olarak anılmaya devam edilmektedir.
NOT:Britanya Adaları dünyanın en yoğun nüfuslu ve en şehirlileşmiş kısımları arasındadır ama coğrafi kalıplar son derece değişkendir. Avrupa Birliği’ndeki en yoğun nüfuslu üçüncü ülke olan Birleşik Krallık ile en az yoğun nüfuslu ülke olan İrlanda Cumhuriyeti arasında belirgin zıtlıklar vardır.
3-üzerinde güneş batmayan imparatorluk” diye tanılılan ülke?
CEVAP:Geçmişte “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” unvanını taşıyan Birleşik Krallık, daha 19. yüzyıl ortalarından beri şehirlileşmiş bir ülke olarak anılmıştır.
4-Britanya Adaları’nın bölgesel ayırımı nasıldır?
CEVAP:(1)İngiltere;
(2)Galler
(3)İskoçya;
(4)Kuzey İrlanda;
NOT:Birleşik Krallık Batı Avrupa’nın önde gelen ticari güç ve finans merkezlerinden birisidir. Tarım yoğun ve entansiftir, son derece makineleşmiştir, faal nüfusun % 1.5 kadarıyla gıda ihtiyacının % 60’ını karşılamaktadır. Birleşik Krallık geniş maden kömürü, doğal gaz ve petrol yataklarına sahiptir. Sanayinin gerek istihdamdaki payı (% 19.1) ve gerekse milli gelirdeki payı (% 26.4) gittikçe azalırken, hizmetlerin (özellikle de bankacılık, sigorta ve piyasa hizmetlerinin)payı (% 72.6) giderek artmaktadır
6-İngiltere’nin ikinci büyük şehri hangisidir ve önemi nedr?
CEVAP:İngiltere’nin ikinci büyük şehri Birmingham’ı ve Kara Ülke olarak tanınan kömür çıkarım alanlarını içine alan “Batı Midlands” Britanya’nın sanayi (otomobil ve makine sanayileri egemen)merkezidir.
7-İskoç anakarası ise kendi içinde üç bölge ya da alan halinde görülmektedir.Bu bölgeler nelerdir?
CEVAP:1)kuzeyde Yüksek Alanlar (Highlands); genelde dağlıktır ve Britanya Adalarındaki en yüksek dağlar buradadır (1.344 m ile en yüksek zirve Ben Nevis gibi). Batı kıyı çok arızalıdır; koylar fiyort görünümü verirler. Highlands’deki birçok yerin İskoç tarihi ve folkloruyla bağlantısı vardır. (2)Merkezi Kuşak (Central Belt); Glasgow çevresini içine alan Batı Kıyısı ve başkent Edinburgh’u içine alan Doğu Kıyısı şeklinde bölünmüştür. Bu bölge İskoçya’nın en şehirleşmiş ve sanayileşmiş kesimidir. (3)Güney Tepeleri; İrlanda Denizi’nden Kuzey Denizi’ne kadar 200 km uzunlukta dağ ve tepelerden oluşan bir sıra halindedir.
not:İrlanda Avrupa’nın en genç bağımsız devletlerinden birisidir. İngiltere ile İrlanda arasında 1921’de imzalanan bir anlaşma ile İrlanda Bağımsız Devleti adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
8-İrlandanın nüfusunun az olmasının temel nedeni nedir ?
CEVAP:Dışarıya göç vermesidir..
9-Kuzey Avrupa’nın en küçük ülkesi ?
CEVAP:Danimarka..
10-Doğu (Merkezi) Avrupa’da bir başka bölge ayırımı da siyasal-coğrafi çerçeve içinde ülkelerin farklı gruplarda toplanmaları şekilleri nasıl yapılmaktadır?
CEVAP:(1)Baltık Denizi’ne Bakan Ülkeler: Doğu Avrupa kuzeyde Baltık Denizi’nden Karadeniz’e ve güneyde Adriyatik’e, doğuda Rus sınırından batıda Alman sınırına kadar uzanmaktadır. Bu ülkeler arasında Polonya, Litvanya, Latviya-Letonya ve Belarus (Beyaz Rusya) yer alır; her ne kadar Belarus’un Baltık Denizi’ne kıyısı bulunmuyorsa da, söz konusu üç ülkeyi kuşatmakta ve kıyıdaki Rus toprağı Kaliningrad ile de doğrudan bağlantısı bulunmaktadır.
(2)Adriyatik Denizi’ne Bakan Ülkeler: Bunlar eski Yugoslavya’dan çıkmış karmaşık ve değişim halindeki ülke grubunu oluştururlar: Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Sırbistan ve Makedonya’dan oluşan bu grupta komşu ülke Arnavutluk da yer alır.
(3)Karadeniz’e Bakan Ülkeler: Bu ülke grubu da Bulgaristan ve Romanya gibi eski Doğu Avrupa ülkeleriyle Moldavya ve Ukrayna gibi Sovyetlerden ayrılan yeni cumhuriyetleri içine alır. Moldavya aslında bir kara ülkesi iken iki Karadeniz ülkesi tarafından kuşatılmış durumdadır.
(4)Karaya Kilitli ya da Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler: Eski Doğu Avrupa’nın merkezinde, kalbinde yer alan ülkelerdir. Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan bu gruba girer. Çek Cumhuriyeti bölgenin en batısında yer alan ve bölge ülkeleri arasında en Batılı olan ülkedir. Macaristan Tuna Ovaları olarak anılan bölge içinde yer alır ve bu bölgenin çok büyük kısmını kaplar.


Benzer yazılar



  1. şimdilik yorum yok.
  1. şimdilik geri bağlantı yok


Kapat !